Ngotjeh

  Links    Forum
Uw oma staat op de kade

 Dora Catherina Wolff-Augusteijn

C. Wolff-Augusteijn‘Uw oma staat op de kade in Rotterdam’

Als haar kinderen en kleinkinderen midden jaren vijftig naar Nederland vertrekken, blijft mevrouw Dora Wolff-Augusteijn alleen achter in Indonesië. Goed verzorgd, dat wel. De kinderen hebben een huis met tuin voor haar geregeld en een pensioentje om van te leven en mensen die zich om haar bekommeren. Ze vinden oma te oud om haar nog aan Nederland te laten wennen, want oma loopt op dat moment tegen de negentig.

Een paar jaar later staat de politie bij een van de kleinkinderen op de stoep met de mededeling ‘Uw oma staat op de kade in Rotterdam op u te wachten’. Daarmee brengt ze de hele familie in rep en roer. Maar het gemis van haar kinderen heeft ervoor gezorgd dat oma zelf haar reis naar Nederland heeft geregeld. Hoe ze dat heeft gedaan, weet haar kleindochter tot op de dag van vandaag niet.
Als de familie vervolgens, weer vol goede bedoelingen, een onderkomen voor oma wil regelen in een verzorgingstehuis, komt oma in opstand. Als dat gebeurt, reist ze terug naar Indonesië. Ze wil bij haar familie zijn!
Uiteindelijk bereikt zij de hoge leeftijd van 103 jaar. De laatste 13 jaar van haar leven wordt zij liefdevol verzorgd in het huishouden van een van haar kleinkinderen. De kimono’s (zie foto) die zij altijd droeg, zijn door haarzelf met de hand gemaakt.

Tekst: Erica Bürer
Foto: Dora Catherina Wolff-Augusteijn, geboren te Bojolali, 3 januari 1863 (privé-collectie mevrouw J. Goudman)


Creatie datum : 07/04/2016 - 03:12
Laatste wijziging : 15/04/2016 - 10:29
Categorie : Foto's tempo doeloe
Pagina gelezen 1320 keren

Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

up Boven up

Disclaimer
Ngotjeh kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van informatie die verstrekt wordt via deze website of via links op deze website.

Copyright ©  2014-2017
Niets op deze site mag worden gekopieerd of gebruikt, tenzij hiervoor uitdrukkelijke toestemming van Ngotjeh en eventuele derde rechthebbenden is verkregen

Site powered by GuppY - © 2004-2007 - CeCILL Free License