Foto's tempo doeloe - Oma Miet

‘Oma Miet’

Mijn overgrootmoeder “Oma Miet”, voluit Mimi Georgine van Spanje – de Liser de Morsain, werd geboren op 9 februari 1900, aan Kepoe Oost 3, Kemajoran, Batavia. Rond 1920 begon zij aan de Defensielijn Van Den Bosch 53 in Batavia haar banketbakkerij. Zij maakte vanuit dit statige huis aan een van de mooiste lanen van Batavia verschillende Indische lekkernijen voor de verkoop: lemper, kwee lapis, risolles en pasteitjes, die Sairih langs de straat verkocht.Geholpen door Arsan maakte Oma Miet ook Indische taarten en zoetigheden zoals spekkoek, moskovisch gebak, gateau africain en mokkataart, die zij op bestelling verkocht aan particulieren, eethuisjes en restaurants.Midden jaren 30 verhuisde het gezin naar Batoetoelis 39. Daar is Oma Miet begonnen met het bereiden van Indische gerechten op bestelling. In grote pannen werd in de tuin gekookt en aan het einde van de dag werden de rantangs gevuld en door Batavia verspreid per deleman of sado. In de oorlog heeft de familie dit huis onder dwang moeten verlaten en heeft haar intrek genomen aan de Tjemaralaan 14. Hier hebben zij als buitenkampers de oorlog met moeite overleefd, dankzij de inventiviteit van Oma Miet. Van het schaarse eten dat men had, maakte zij iets lekkers en verkocht dit of ruilde het voor kleding.Oma Miet was een geweldig trotse vrouw met een enorm doorzettingsvermogen. Ze heeft op 42- jarige leeftijd haar man Hendrik Jacobus van Spanje zien oppakken door de Japanners. Daarna heeft zij hem nog één keer gezien in het doorvoerkamp 15 e Bat in Bandoeng. Op 10 januari 1944 is hij overleden aan de ontberingen tijdens de tewerkstelling aan de Birmaspoorlijn en is daar begraven op het ereveld te Kanchanaburi. Oma Miet heeft als buitenkamper de oorlog overleefd met haar kinderen. Een zware tijd die diepe littekens heeft achtergelaten. Evenals de Bersiap periode, waar ze de kogels door de ruiten heeft horen en voelen gaan… Toen Soekarno in 1957 had aangegeven dat iedereen met de Nederlandse nationaliteit Indonesië moest verlaten, wilde oma Miet dat niet. Maar daar alleen achterblijven was geen optie; in januari 1958 vertrok zij alsnog naar Holland met mijn oma en mijn moeder.Haar dochters, waaronder mijn oma, hebben haar hand van koken overgenomen en gelukkig hebben ze dit doorgegeven aan mij. Een grote collectie handgeschreven recepten staan tot mijn beschikking, maar ook de pannen en de oelekans, allemaal meegenomen uit Indonesië!Mijn overgrootmoeder… Wanneer zij op mij paste, sliep ze vaak op de grond voor de deur van mijn slaapkamer. Wat mij bij is gebleven, is haar liefde voor koken; zij zwaaide de scepter. Haar ketan met boeboek was niet te evenaren. Ik heb haar gekend tot haar overlijden in 1996. Zij was toen 96 jaar oud.Ingestuurd door Marc Tierolf, die sinds een half jaar het bedrijf van zijn oma Miet voortzet met het maken van Indische recepten, zoals Ketjap Sedang, rozensiroop, spekkoek en kwee lapis.





Creatie datum : 05/08/2016 - 08:25
Laatste wijziging : 05/08/2016 - 08:34
Categorie : Foto's tempo doeloe
Pagina gelezen 662 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit artikel


Er heeft nog niemand gereageerd.


Menu

fermer Actualiteit

fermer Foto's tempo doeloe

fermer Warung

Zoeken




TopArtikelen
^ Boven ^