Ngotjeh

http://www.ngotjeh.nl/

Vakantie (Foto's tempo doeloe)

‘Vakantie’

Deze foto van Pasir Putih heeft jarenlang bij Henk Kemper aan de muur gehangen. Wij als gezin, kenden allemaal deze foto. Veel hebben we er niet over gehoord, maar kennelijk was het een herinnering voor hem aan zijn leven in Indië. Toen hij met zijn ouders in Probolinggo en later in Soerabaja woonde, is het gezin ongetwijfeld naar dit mooie strand gegaan. Het was er destijds nog erg rustig. Het witte zand was bijzonder. Meestal hadden de stranden een andere kleur. Soms waren ze zelfs zwart of lagen er veel stenen. Omdat de foto zo belangrijk was voor haar vader en daardoor ook voor haar, heeft zijn dochter Wendela hem na zijn dood meegenomen. Hij hangt nu in háár kamer, zowel als herinnering aan haar vader als aan zijn afkomst. Zij is in 1965 in Nederland geboren en, hoewel pa weinig vertelde over Indië en zijn leven daar, is er toch voor haar ook een band met Indië.

Er is ook geschiedenis geschreven: hier landde op 21 juli 1947 de Nederlandse mariniersbrigade voor de Eerste Politionele Aktie, ‘Operatie Produkt’.
En er waren vroeger geen hotelletjes om er te logeren, hooguit een eenvoudige pasanggrahan. Maar wat wel hetzelfde is gebleven zijn de schitterende zonsondergangen.

Tekst: Yvon Lanooy
Foto: privé-collectie